sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Lupa loukkaantua?

Sosiaalisen median hääryhmissä ollessa törmää aika usein keskusteluihin siitä, että joku sukulainen tai ystävä on loukkaantunut hääparille. Yleensä loukkaantumisen on aiheuttanut aveciton hääkutsu tai jonkin hääperinteen pois jättäminen. Kyllä, esimerkiksi perinteisen kermakakun pois jättäminen ja jonkin muun hääkakun ottaminen voi nostattaa pienen sukuriidan. Onhan kermakakku perinteinen. Ja perinteitä pitää kunnioittaa. Vai pitääkö?

Oon monesti miettinyt tätä "lupaa" loukkaantua hääparin ratkaisuista. Hääjärjestelyiden alkaessa alkaa tulla vaatimuksia ja pyyntöjä liittyen häihin. Monesti hääryhmissä pohdintaankin, miksi muut eivät voi antaa hääparin järjestää itsensä näköisiä häitä. Miksi hääpari ei saisi kutsua omiin häihinsä ketä haluavat. Miksi häihin pitäisi kutsua sukulainen, jonka olet nähnyt viimeksi taaperona ja jonka kanssa et pidä mitään yhteyttä. Kun tieto häistä kiirii, tuleekin yllättäen sukulaiselta soitto ja kysellään muka vitsikkäästi hääkutsun perään. Kauniisti ilmaistessa, että hääkutsu ei valitettavasti koske kyseistä henkilöä, vetäistään hernepussi nenukkaan.

Katsotaanpa asiaa kummaltakin kantilta. Otetaan ensin sukulaisen näkökulma. Häitä järjestetään varmaankin yleisesti harvemmin verrattuna muihin pippaloihin. Häät ovat siis statukseltaan korkealla ja onhan häät ihana tapahtuma. Tällöin sukulainen/muu henkilö mahdollisesti innostuu ajatuksesta osallistua ihanaan juhlaan ja ajattelee, että pelkkä sukulaisuus tai tekemisissä oleminen oikeuttaisi hänet myös hääkutsuun. Ymmärrän, että henkilö haluaa häihin, sillä toki minäkin haluaisin niin moniin häihin, kuin mahdollista. On ihanaa juhlistaa rakkautta ja päästä onnen ja rakkauden juhlaan. Toisaalta myös vanhemmat sukulaiset voivat ajatella, että häät ovat vielä tänäkin päivänä koko suvun ja kylän yhteinen juhla. Ennenhän hääjuhlaan on kutsuttu koko pitäjä. Täytyy kuitenkin muistaa, että häät ovat muuttuneet. Tästäpä päästään hääparin kantille katsomaan asiaa.

Ensimmäinen asia häitä suunnitellessa on juurikin vieraslista. Kuinka paljon kutsutaan vieraita? En usko, että kukaan ilkeyttään jättää ihmisiä kutsumatta tai laittelee avecittomia kutsuja. Suuri tekijä vieraiden kutsumisessa on ainakin meillä ollut yksinkertaisesti raha. Jokainen häävieras maksaa hääparille ruualla suurinpiirtein 28-35€. Tähän lisänä mahdolliset alkoholijuomat illan mittaan, jos hääpari haluaa itse tarjota ilolientä. Meillä vieraita tulee nyt jo tarkan seulan läpi 150. Kun alkaa tarkastelemaan vierasmäärää ja esimerkiksi vaikkapa ruuan hintaa, voi yllättäen huomata, että ruoka on melkoisen kallista. Ruuan päälle puvut, koristeet ja kaikki muut häihin liittyvät kulut ja tadaa, kuluja onkin paljon. Jos budjetti paukkuu yli, tullaan siihen pisteeseen, että menoja täytyy karsia. Me aloitimme karsimisen siitä, että mistä on varaa karsia. Ja valitettavasti se oli vieraslista. Vaikka raha määritteli karsimisen, oli karsimiseen myös kaksi muuta syytä.

Ne on meidän häät. Haluamme, että meidän häitä on juhlimassa meille oikeasti tärkeät ihmiset. Vaikka rahan puitteissa olisikin ihanaa kutsua ihan kaikki, täytyy rahan mukaan pohtia myös sitä, kenen kanssa olet tekemisissä ja kenet haluat juhlimaan hääpäivää. Tekeekö se hääparille hyvän mielen, että häissä on ne sukulaiset, joita ei ole nähty sitten taaperoiän ja joista ei ole kuulunutkaan sen jälkeen? Me tulimme siihen päätökseen, että mieluummin näiden mahdollisten sukulaisten sijaan kutsumme ystäviä ja sukulaisia, jotka ovat mukana elämässämme muutenkin.Näin häistä tulee myös meidän näköisemme.

Meillä rajoittavaksi tekijäksi tuli myös tila. Hääpaikkaamme mahtuu 150 henkeä ja siihen vieraslista oli rajattava. Tila, raha sekä ajatus siitä, ketkä haluamme häitämme juhlimaan ovat siis sanelleet meidän vieraiden kutsumisen. Vaikka saattaa tuntua raa'alta, että raha ratkaisee suuren osan vieraista, se ei tarkoita, etteikö asiaa olisi harmiteltu ja pähkäilty. Voin sanoa, että vieraslistan suunnitteluun on käytetty useita tunteja ja jopa meille on tullut paha mieli siitä, että ihan kaikkia ei ole voitu kutsua.

Näiden pähkäilyjen jälkeen kuitenkin hääparille saattaa tulla puheluita tai viestejä, joissa vieras on loukkaantunut avecittomasta kutsusta tai siitä, ettei ole saanut kutsua. Tässä vaiheessa hääpariakin saattaa alkaa harmittamaan aikalailla. Hääryhmissä onkin keskusteltu siitä, että ihmiset eivät aina osaa kunnioittaa hääparin tekemiä ratkaisuja. Ja tältä meistäkin on muutaman kerran tuntunut häitä suunnitellessa, sillä myös meillä on loukkaannuttu vieraslistasta.

Eikö vieraan pitäisi olla kiitollinen siitä, että on saanut häihin kutsun? Eikö häät ole hääparin oma juhla ja kutsuvat sinne kenet haluavat? Ja ylipäätänsä, eikö hääpari saa järjestää juuri sellaiset häät, kun haluavat? Kannattaa myös vieraana muistaa, että hääpari on luultavasti miettinyt päänsä puhki vieraslistaa eikä karsiminen ole todellakaan helppoa! Ja eikö ole mukavampi mennä sellaisiin häihin, jotka ovat hääparin näköiset? Vaikka se tarkoittaisi, ettei siellä ole saatavilla perinteistä kermakakkua.


Täytyy kuitenkin korostaa, että meillä loukkaantumiset on olleet ihan minimaalisia ja suurimmat väännöt ollaan käyty kahdestaan Antin kanssa liittyen vieraslistaan ja häihin ylipäätänsä! Hääryhmien keskustelujen pohjalta kun olisin odottanut vähintään massiivista sukuriitaa.. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. 
Onko teillä loukkaannuttu vieraslistasta tai muista häihin liittyvistä asioista? Miten olette asian ratkaisseet?
 
 

10 kommenttia:

 1. Jännityksellä odotan mitä tapahtuu kun kutsut on lähetetty.. hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, olen itsekin mietiskellyt näitä paljon. Kaikkia kun ei voi miellyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin: onko tärkeempää miellyttää kaikkia muita vai järjestää omannäköiset juhlat, joissa itse viihtyy..:)

   Poista
 2. Kun aloimme syksyllä miettiä vieraslistaa alustavasti, ajattelin raakasti jättää kutsumatta sellaiset serkut, joiden kanssa en ole ollut missään tekemisissä suunnilleen kymmeneen vuoteen. Tai ainakin näiden lapset, joita en ole koskaan nähnytkään. Äidillä oli tähän sananen sanottavana, ja hän totesi, ettei heitä voi missään tapauksessa jättää kutsumatta tai koko toisen puolen suku suuttuisi ja osoittaisi mieltään jättämällä juhlat kokonaan välistä. Hohhoijaa. Pitänee sitten kutsua nämäkin serkut perheineen, jos sillä vältytään hirvältä draamalta. Mä kun luulin asian olevan juuri niin, että saamme kutsua ketä lystäämme. Mutta olkoon. Ihan kiva jos heitä nyt sitten juhlien ansiosta näkisi sen yhden kerran kymmenessä vuodessa. Onneksi lopullisen vieraslistan päättäminen on meillä vielä kaukana edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa aina tuo uhka, että loukkaantuminen "leviää" sitten. Toisaalta ite ehkä itsekkäästikin ajattelen että siinäpähän loukkaantuu. :D Jos ei ole oltu tekemisissä kymmeneen vuoteen niin tuskinpa loukkaantuminen tilannetta muuttaa..Ja mulla jotenkin tää lause "pitää kyllä kutsua.." aiheuttaa sen, että vielä vähemmän haluaisin kutsua.. Onneks meillä tuo vieraslista saatiin kasaan sulassa sovussa kuitenkin.:)

   Poista
 3. Meillä on loukkaannuttu siviilivihkimisestä, lapsettomista häistä ja rahalahja-pyynnöstä. Äitini taisi kysyä, että onko sitten ihan virallisesti naimisissa, jollei ole pappia. Selitin siinä, että kun ei olla kumpikaan uskonnollisia niin ei haluta pappia ja kyllä ollaan ihan virallisesti naimisissa.

  Lapsettomista häistä suurimman pussin nokkaansa on vetänyt ainoa serkkuni ja hänen äitinsä. Heidän 4-vuotias on suvun ainoa pikkulapsi, eivätkä he oikein ymmärrä, että lapsia on muillakin - kaasoilla ja bestmaneillä yhteensä neljä alle 4-vuotiasta. He jättävät lapset mielellään kotiin ja viettävät hauskan illan aikuisten kesken. Mutta serkun lapselle ei saa lastenvahtia. Kaasoni lapsien isovanhemmat tulevat pohjanmaalta saakka tänne Turkuun...

  Etenkin vanhemmat ihmiset eivät haluaisi antaa lahjaksi rahaa. Mutta mitäs sitten kun kippoja, lakanoita ja muuta on jo kaapit pullollaan? Ei me oikeastaan haluta lahjaksi mitään, mille ei tule käyttöä. Rahalla voidaan sitten ostaa jotain kalliimpaa muistoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä laitettiin kutsuun, että mahdolliset muistamiset voi laittaa häämatkakassaan. Juuri tuo, että kippoja ja kuppeja on jo liikaakin eikä tarvita yksinkertaisesti enää mitään! Mua ällistyttää suuresti tuo, että häiden pitäisi olla jonkin tietynlaiset. Pitäisi olla lapset, kermakakku, perinteiset valssit ja perinteiset leikit.. Miksi ihmeessä? Toisaalta oon aatellu että meidän häät on meidän näköiset ja jos joku loukkaantuu niin ei ole sitten meidän ongelma..

   Poista
 4. Meillä ollaan vielä vasta alustavassa suunnittelu- ja säästämisvaiheessa, mutta täytyy kyllä sanoa, että mulla on kauhean vaikea juttu tuo vieraslistan miettiminen. Meidän suku on iso ja pitää tiukasti yhteyttä, joten pelkästään sukulaisista muodostuu pyöreästi 50 henkeä - ja siihen vielä ystävät päälle. Kyseessä ei ole mikään valtava määrä väkeä, mutta kun peilaan sitä kihlattuni vieraslukuun, on se tähtitieteellinen. Kihlatullani kun on noin kymmenen henkeä, kenet haluaa juhliin mukaan.

  Kova pohdinta on päällä, että pitäisikö mun skipata omista vieraistani ne, joita näen kerran vuodessa, ja kutsua vain ne kaikkein läheisimmät. Pienet häät olisivat täydelliset, mutta mulla ei taida olla tarpeeksi kova sydän, että jättäisin väkeä kutsumatta vain, jotta meillä olisi suurin piirtein saman verran väkeä molemmilta puolilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taisi mennä niin, että Antilla oli myös enemmän kutsuttavia, kuin mulla. Päätin itse ne ihmiset, kenet häihini halusin ja sitten alettiin rajaamaan Antin vieraslistasta porukkaa. Kummin vain, kunhan kummallakin on sellainen olo, että ne tärkeimmät ja rakkaat on mukana päivässä, eikä tule epätasa-arvoinen olo vieraiden suhteen. :) Tsemppiä järjestelyihin!

   Poista
 5. Vaikka omat häät eivät vielä olekaan ajankohtaiset, pelkäänpä, että loukkaantumisia saattaa tulla sitten kun joskus ovat :'D Mulla on suvussa porukkaa, joilla on varsin vahvoja mielipiteitä ja oma äitinikin on aika hyrkkä mielipiteissään. Siitä huolimatta, jos naimisiin mennään, pidän kyllä sellaiset häät kuin juuri minä ja mieheni haluamme. Jos joku loukkaantuu niin sitten ei auta mikään. Ja onhan se niin typerää, että joku oikeasti edes kehtaa loukkaantua vaikka siitä, että kutsutaan juhliin, mutta satutaan tarjoamaan vääränlaista kakkua :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ei ollut kermakakkua" :D Mutta näin sitä vaan huomaa, että ihmisiä on niin moneen junaan näissäkin asioissa. Ja oma linja kannattaa tosiaan pitää:)

   Poista